måndag 18 oktober 2010

Men ååhhhh!!!

Nu måste jag tycka lite också, om nyheter som förvisso kanske inte är nya, men aktuella, alltid.
Idag ska EUparlamentet ha omröstning om sex veckors obligatorisk MAMMAledighet efter förlossningen. Inte föräldraledighet, mammaledighet. För nån anna förälder duger ju inte näädå. Pappan ta hand om en nyföding, gubevars! En kvinna som vistas i offentliga miljör och på arbetsplatser när hon har fött barn alldeles nyss, och kanske fortfarande har avslag-blääää.

Det här är en av de saker jag bara kan tänka på i korta stunder, för jag blir så ARG. Vad är tanken, liksom? Att se till att återknyta kvinnorna lite till hemmet? Att stoppa den lillalilla utvecklingen som faktiskt sker på jämställdhetsområdet? Och vad händer om mamman faktiskt väljer att jobba efter två veckor? Kommer Herman van Rompuy och tar en i örat då och säger ajabaja, hem till spisen med dig?

Sex veckors obligatorisk föräldraledighet när ett barn fötts är förståss jättebra, och i vissa länder är det ju säkert till hjälp att den blir obligatorisk, så kan inga arbetsgivare höja på ögonbrynen för att man faktisk är ledig med sin nyföding. Men att knyta den till mamman, är alldeles galet, bakåtsträvande, dumt, förgörande ochh en massa annat jag inte ens orkar skriva. Låt papporna ta del av den tiden (gudarna ska veta att de behövs då!), man kan dela halvtid var, man kan ta varannan dag. Det finns de som faktiskt jobbar dan efter sin förlossning. (Även om det låter lite galet det med). Bäst vore förståss om BÄGGE föräldrarna fick vara lediga tillsammans den första tiden.
Och varför är det helt okej att knyta sex veckor till mamman, men talar man om kviotering åt andra hållet blir folk oxtokiga?

6 kommentarer:

fante sa...

Med risk för att du blir ännu argare ;-)

Jag håller inte med. Jag tycker att det är bra att mamman får tid att fysiskt hämta sig efter förlossningen. Pappan är garanterat lika bra på att sköta. Avslag är inte äckligt. Men jag hade inte orkat jobba då. Fan, jag kunde ju inte sitta normalt på 2 veckor.

Familjen skogstokig sa...

Nej, jag blir inte ännu argar-det går inte. Men om du hade haft lite andra glasögon på dig hade du nog förstått att det där med äckligt och avslag var ironi.

Klart det är viktigt att mamman får tid att återhämta sig efter förlossningen. Jag hade inte heller orkat jobba. Men lagstiftar om obligatorisk ledighet för just henne cementerar man de könsroller som redan finns; vari ligger faran att lagstifta om sex veckors FÖRÄLDRAledighet obligatoriskt? Riskerna är nog extremt små att fäder runt om i Europa tvingar ut sina nyförlösta kvinnor i arbetslivet för att själva vara hemma.
Genom att lagstifta fast MAMMANS ledighet utesluter man pappan, man säger automatisk att det är hennes roll att ta den ledigheten. Och en del kvinnor vill göra annorlunda.

fante sa...

Jag förstår din poäng (också ironin även om jag kommenterade den). Men jag tycker ändå att den fysiska återhämtningen är så pass viktig att jag tycker att det är bra. Sedan kan man ju disktuera om det behöver vara sex veckor eller om det räcker med t.ex. 4. Och då är det ju fritt fram att göra på det sätt som passar familjen bäst resten av tiden. Jag tycker att det är bra med minst en månad MAMMAledighet, och sedan FÖRÄLDRAledighet efter det. Och det beror bara på den fysiska återhämtningen.

Familjen skogstokig sa...

Då tycker vi olika helt enkelt. Jag tycker det är ett skitdåligt förslag.

Men återigen; vari ligger faran med att uinte knyta det specifikt till mamman?
Och jo, fysisk återhämtning ÄR viktig. Men varför är det okej att knyta sex veckor till mamman, men när man talar om kvotering åt andra hållet blir folk oxtokiga?

fante sa...

Vi tycker tydligen olika :-)

Att kvoteringen inte funkar lika åt andra hållet suger.

(Det som vi verkar tycka olika om är att jag tycker att det är bra att det är mamman som får 4-6 veckor - tidpunkten har inte så mycket åsikt om - medan du tycker att familjen får bestämma själv. OCh anledningen till min åsikt är som sagt bara den fysiska återhämtningen, inget annat.)

Heimlaga sa...

Hej!
Läste ett intressant inlägg på en annan blogg i ett ämne som borde intressera dig-bröd och jämlikhet!

http://engulapelsin.blogspot.com/2010/10/art-of-levain.html