lördag 2 oktober 2010

Enkla ljusa brödet-med en twist


Bröd nummer två, bakat på samma dag, blev Enkla ljusa brödet. Både detta och Rågrussin, i förra inlägget, är ett "vila och vikabröd" där man under jäsningen viker degen några gånger för att bygga upp en elasticitet. En jättebra metod, även om den ju kräver att man är i närheten hela tiden under bakningen, till skillnad från de långjästa bröden, som man ju bara kan glömma bort ett tag.

Detta bröd var ett bra grundbröd, vitt bröd med hyfsad skorpa och smak, men kanske utan det där lilla extra. Om man inte gör somjag gjorde då ;-)
När jag fyllde år i vintras fick jag ett bak-kit i present, med jäskorg och lite brödkryddor från www.hemmagastronomi.se. Tyvärr säljer de inte via nätet, men har du vägarna förbi Luleå, så missa inte dem! Jag är ingen stor anhängare av kryddor i brödet, utan vill helst att det ska smaka bröd, men varianten med parmesan, tomat och oregano skapar ett fantastiskt bröd som man kan ha till all sorts mat, gärna en god soppa, till exempel. Så det gjorde jag, ett Enkla ljusa brödet med tomat och parmesan. Och till åt vi blåmusselsoppa.

Inga kommentarer: