lördag 4 april 2009

Mat

Nu har matbloggandet legat nere, igen. Brödprojektet fortsätter med oförtruten kraft, och det har faktiskt inte kommit nåt köpt bröd över tröskeln än! Den absoluta favoriten hittills är Stureby Levain från Pain de Martin. Det har blivit riktigt, riktigt bra varje gång, ända tills idag, när det inte alls ville bli sådär luftigt och segt som det brukar. Jag vet egentligen inte alls varför, men det verkade inte vara nån riktig fart på Levainen. Nåväl, jag tänker försöka om nån dag igen.
Nästa bröd som planeras är ett fruktbröd från Jan Heds bok, med rågsurgeg, aprikoser nötter och russin.
Påsken bjuder på lite allt möjligt här i huset, faktiskt. För en gångs skull har vi inga långväga gäster, så vi planerar att mest pula lite i trädgårn och fixa klart syrummet. Maten blir lite enklare.

Ikväll har vi haft grannarna här, och då stod påskalammet på bordet, i form av den fantastiska Lustgårdens lammgryta. I korta drag kan gör man såhär;

1 Marinera lammstek skuren i grytbitar i olivolja, balsamvinäger, hela vitlöksklyftor, rosmarinkvistar, timjan och salvia. Ett, helst två dygn. Skaka påsen ibland.
2 Bryn köttet, häll på ½ flaska vitt vin, några teskedar Herbes de Provence, salt, peppar, några nya hela vitlöksklyftor (de från marinaden kastas) och lite kalvfond. Koka tills köttet är jättemört.
3 Häll i en burk Creme Fraiche och ordentligt med grädde, koka ihop. Smaka av med örter, salt, peppar och kalvfond.
4 Ca en kvart innan serveringen, koka upp igen, häll i en rejäl skvätt vin till, samt en burk goda kalamataoliver.
5 Servera med råris, bröd (såsen vill man inte lämna på tallriken, jag lovar) och gärna ugnsstekta polkabetor och morötter eller annat gott grönt.

Såsen blir helt magiskt god, dethar hänt att herrn i huset haft endast sås och ris med sig i matlådan till jobbet när allt kött tog slut.
Jag hade ingen bild på grytan, så det fick bli en på polkabetor istället. Det är ju verkligen en jätterolig grönsak!

Inga kommentarer: