måndag 15 augusti 2011

Grekmåndag


Måndag och vardagsmat igen. Men jag har faktiskt blivit lite peppad till matlagandet ånyo, då det är ganska skönt att faktiskt bara behöva tänka ut en maträtt dagligen; dagis och fritids fixar ju lunchen halleluja! Jag fick provsmaka ett jättegott marinerat fläskkött på ICA häromdan och inspirerades av det när jag pysslade ihop denna grekiskinspirerade köttfärslåda. Vi äter ju nästan bara nöt, då vi köper världens bästa kött från en närbelägen gård, så för att få lite av fläskets syrlighet blev det en del citron i färsen. Och den var snyggare på bild innan ugnen än efter, så det får ni hålla till godo med.

1 kg köttfärs
saften från en citron
en hackad röd chili
hackad färsk oregano, en rejäl bunt
vitpeppar
0.5 dl olivolja
salt
grädde
paprika i bitar
Tomatklyftor
ett paket fetaost

Råris
Vitlök
Spiskummin

Blanda ihop citronsaft, olivolja, oregano, chili och ordentligt med nymalen vitpeppar. Salta efter smak, Blanda sedan i köttfärsen och låt stå ett tag.
Under tiden, fräs den hackade vitlöksklyftan i lite olivolja, häll i spiskummin efter smak, samt råriset och fräs en stund. Häll sedan på vattnet, salta och koka som vanligt

Hetta upp olivolja och fräs paprikan lite snabbt på hög värme med salt. Häll över på en tallrik. Fräs sedan köttfärsen (ingen extra olja behövs, den är ju i smeten) tills den är nästan klar, häll på en skvätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och ev mer vitpeppar. Häll färsen i en form, häll sedan paprikan över och lägg också itomatklyftorna. Överallt smular man fetaosten, sen tjoff in i ugnen.

Låt riset koka klart, och vi det laget har gratängen fått en fin färg och härlig smak.

Och om man tycker det verkar krångligt och diskgenererande med att fräsa färs och paprika å sånt-gör som jag och skaffa en rejäl gjutjärnsform! (eller panna som har handtag som tål ugnen) Jag har flera olika formar från Ernsts egen gjutjärnsserie och de är fantastiska. Bara att fräsa rakt i formen och sen tjoff in i ugnen.


1 kommentar:

Viktoria sa...

Vilken trevlig blogg du har! Det här såg jättegott ut - får bli morgondagens lunch :-)