torsdag 18 augusti 2011

Favoritsallad


Huliganerna är inga stora middagsätare-de gillar mat, och i alla fall Fjant gillar det mesta, men vardagkvällar äts det sällan några mängder-de är mer för frukost och lunch, helt enkelt. Utom i vissa fall, ett av dem är när det serveras någon variant av Caesarsallad.
Egentligen så är det väl inte en äkta Caesar, och ingredienserna varierar efter tillgång. Men dressing innehållande vitlök, parmesan och sardeller är alltid med! jag skriver inga mängder i receptet, man får anpassa efter antalet tomma magar!

Några skivor vitt bröd
Kycklingfilé
Romansallad
Färska tomater
Avocado
Parmesanost.
Olivolja

Skär bröd och kyckling i tärningar. Hetta upp ordentligt med olivolja i en stekpanna, rosta sedan brödtärningarna, krydda med någon god kryddblandning, till exempel Herbes de Provence, eller Persillade.
Skär sallad och tomater i lämpliga bitar, lägg i ett stort fat. Strö över krutongerna. Stek sedan kycklingbitarna i olivolja, salta och peppra, Strö även dem över salladen. Flaga parmesan över salladen (potatisskalare funkar bäst!) och avsluta med att skeda ur avocado över alltihop. Servera med Caesardressing. Jag brukar ibland fuska och köpa färdig från Erik, den är suverän. Fast godast är ju egen, förståss.

2 finhackade vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche (riktig, ingen lightvariant!)
1 dl riven parmesan eller annan vällagrad ost tex Prästost
6 sardellfiléer
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap

Mixa alltihop med stavmixer. Jag brukar mixa i nån ört ibland också om man vill fräscha till det lite, till exempel bladpersilja.

Salladen går förståss att variera efter säsong, man kan förstärka med någon sorts bönor eller linser, tunt skurna morötter eller annan grönsak. Och lägga till bacon, som i originalet.

Inga kommentarer: