måndag 22 juni 2009

Semester!

Semestern närmar sig med stormsteg, och i morgon åker Knodd och Fjant på semester med mormor och morfar, vi följer efter till helgen. Så kanske blir det glest mellan inläggen ett tag, i stugan i norra Norrlands inland är det datorlöst. Och såhär skönt har vi det i det lilla huset i skogen idag.

fredag 19 juni 2009

Populära shorts

Ett inlägg till innan semestern hinner jag. Ett par shorts till Fjants sommargarderob, jag fick sno dem av honom för att vinna fota, de används 24 timmar om dygnet. Och man kan ju inte annat än hålla med honom, de blev faktiskt helsnygga. Tyget är av det kraftigare slaget, så jag förväntar mig att de håller för en hel del vilda strapatser också. Särskilt gillar jag detaljen med de snedställda rutorna på bakfickorna


Mönster; Ottobre 3/2009:23, strl 110. Samma som dessa. Det är verkligen ett jättejättebra mönster, och det sitter som en smäck på Fjant.

Tyg; Ett lite kraftigare gardinbomullstyg från IKEA, köpt nån gång förra våren, och jag minns inte vad det hette.

Tid; De har sytts under en massa utspridda tillfällen, men 2 timmar, ungefär.

torsdag 18 juni 2009

Himla gott bröd

Igår var en dag med idel glada besked i det lilla huset, så det firades. Fjant ville ha "giftost" (mögelost) så det fick bli sallad med mathavre, vilda tomater, romansallad och Saint Agur. Också förståss ett av mina favoritbröd, som är rätt snabbakat. Från Jamie Oliver...känner mig lite nördig som gillar honom så mycket, men det är ju så god mat.

Marockanskt tunnbröd med kikärter

50 g jäst
30 g honung
drygt 6 dl vatten
1 kg vetemjöl special
1½ msk salt
1 msk kumminfrön, lätt stötta
1 msk korianderfrön, lätt stötta
1 brk kikärter, avrunna och mosade

1 Lös upp honungen och jästen i vattnet
2 blanda mjölet och jästvattnet och kör i degblandare i 8 min.
3 Tillsätt kryddor och salt.Kör 5 min till.
4 Blanda i kikärtorna
5 Jäs till dubbel storlek, ca 45 min
5 Knåda degen, och dela den i 10 lika delar. Kavla ut delarna till lite lagomt ojämna 1 cm tjocka bröd.
6 Grädda, antingen 4 min i 250grader direkt på ugnsgallret, eller som jag testade igår, på grillen. Det blev kanongott!

Allra godast är de förståss nygrillade, men några sekunder i mkron gör dem som nya även dagen efter. Kikärterna gör dem rätt så mättande. Grilltestet föll så väl ut att jag redan börjat fantisera om att gör dem i skogen, nån gång.

onsdag 17 juni 2009

Matbloggande


Som ni såg i förra inlägget är Knodd en rätt trind man. (Bildpremiär för de Skogstokiga huliganerna, jag tänkte släppa liiite på min internetparanoja). Jag tycker mig ställa nräingsriktig och vällagad mat på bordet nästan varje dag i alla fall. Men när man ser sånt här i badrummet börjar man ju undra....

Sjörövarfest


På "vårt" dagis, det allra bästa man kan tänka sig, är traditionen att de femåringar som slutar och går vidare till förskoleklass varje år, får ordna en fest för alla andra barnen, helt efter eget huvud. Och vilka roliga idéer de har, det har varit beachparty i sandlådan med paraplydrinkar och popcornshalsband och förra året var det Yasuragifest då alla gick i morgonrock hela dagen och åt wok och ris med pinnar sittande på golvet. I år var temat sjörövarfest, det letades skatter, förståss, och åts grillspett och lektes hejvilt. Också skulle man ju vara sjörövare, enligt högljudda krav från Fjant.

Byxorna är sydda på frihand av en glest vävd och lite syntetig piké som jag ropat in på Tradera förra sommaren, Fjants skjorta är en omsydd linneskjorta från min garderob, västen hans egen. Och ordentliga lager med mammas kajal, precis som Jack Sparrow. Knodds tröja köpt. Tyvärr var dagen för festen bitande kall, så det var tvunget med långfillingar under byxorna vilket i Knodds fall ressulterade i en randig orgie. Men visst blev de fina! De något skeptiska minerna på bilderna kan nog bero på den tidiga morgontimmen, innan dagislämning, dvs ca 0630.

tisdag 9 juni 2009

Säg hej till Uffe!

Mors dag är en himla kul företeelse tycker jag, vi gillar att fira saker här i skogen. PÅ vårt dagis gör pedagogerna intervjuer med barnen varje år och skriver in dem i ett av barnet egenritat kort. Hur roligt som helst att följa Fjants utveckling de här fyra åren han gjort kort, en återkommande fråga är "vad tycker din mamma om att göra;
2006, 1 år:
brummmm
2007, 2 år:
ligga och sova
2008, 3 år:
sova, vila
2009, 4 år:
HOn tycker det är roligt att vila, när hon kommer hem från jobbet så ska hon sova i soffan hela tiden och mest brukar mamma jobba på datorn.

Jahaja. Det där med datorn är ju rätt i alla fall. Och uppenbarligen borde jag inte säga att jag är trött fullt så ofta. Ligga på soffan minns jag faktiskt inte när jag gjorde sist.

Men i år fick jag inte bara ett kort på Mors dag. Jag fick en bagge, ett riktigt, livs levande baggefår vid namn Uffe. Han bor egentligen ett par gårdar bort, men är lite för pilsk på sina fruar så han får tillbringa sommaren hos oss. Tillhörande fårstängsel fick jag också, och jag slapp sätta upp det själv.

Ekobytet


Så, nu har jag äntligen lyckats fota mitt paket som jag fick från ekobytet, nästan i alla fall. Jag fick varsitt par shorts till grabbarna, i återvunna jeans, och de var perfekta, förutom att mudden var lite vid, men det är redan åtgärdat medelst resår. Det mindre paret hann docjk inte med på fotot, för de är på dagis, och används flitigt!
Sen var där en ljuvlig randig trikå, praliner (åts upp på stört) havtorns-rooibos-te (herrns nya favorit) och ett extratyg för att sömmarna var krokiga. Och det var de ju inte ens, de var tokfina, shortsen. Och ett tröjmönster med raglanärm, precis som jag önskat mig!Tack, snälla Starannis!

söndag 7 juni 2009

Blodlarverna

Livet med barn måste dokumenteras, så är det ju bara. Och jag är katastrofalt dålig på det, så nu tänker jag smyga in lite sånt här.

Fjant, nu 4 år satt vid middagsbordet häromkvällen och började berätta om blodlarverna för sina frågande föräldrar. De finns i hela kroppen, kommer in genom naveln och ut i bajset. "hjälp", tänkte då den ömma modern"han har fått mask, och frågade vidare om han sett dem ofta. Oh, ja, varje dag. De tar liksom hand om blodet "????" tänkte föräldrarna. "Hur ser de ut då?" "Såhär" säger fjant och pekar på pappas prominenta underarmsvener! Så nu vet ni vad blodlarverna är!