måndag 9 mars 2009

Idéer belönas!

Jag håller för fullt på att fixa till mitt syrum, och nu är väggar och tak fint antikvita, efter en himla massa målande, furupanelen är ett minne blott! Nu återstår att lägga nytt golv, och sedan inreda alltihop. Och där kommer ni besökare in. Jag vill ha idéer och förslag på hur jag ska inreda rummet. Här är en översiktlig ritning; ("Hålet" i vänstra väggen är ett fönster på 60 cm höjd, det i högra är en dörröppning utan dörr.)Mina "krav" på rummet är;
  • Ordentligt förvaringssystem med plats för tyger, sybehör och mönster mm. Eftersom det finns möss i vår drångstuga är plastbackar ett måste, jag hade tänkt mig nån variant av Broder från IKEA
  • Ett bra sybord med plats för mina två maskiner, en overlock och en "vanlig. (hur lång behöver en skiva vara för att man ska få plats med bägge?)
  • Ett rit/klippbord i lite högre arbetshöjd, gärna nedfällbart.
  • Möjlighet att frigöra såpass mycket golvyta att det ryms två madrasser på golvet, rummet används som gästrum emmellanåt också.
Andra önskemål, men inte måsten, är en bra anslagstavla, en spegel och nånstans att hänga pågående och avslutade projekt.

Sen vill jag ha lite förslag på en rolig färg på lister och fönsterfoder. Väggar och tak ör som sagt antikvita, men jag skulle vilja liva upp det med nån rolig listgärg. Golvet blir nog ett hyfsat ljust laminatgolv i faketrä.
Så, spåna på, allihop. Jag belönar särskilt goda idéer med nåt hemsytt eller nåt roligt ur tygförrådet.

6 kommentarer:

Reena sa...

Vill ju självklart ha något skoj så här kommer mina idéer. ;-)

Mina förslag är att satsa på ett skrivbord som är runt 2 m långt. Då räcker det mer än väl för två maskiner och även om du får för dig att utöka med en tredje maskin i framtiden ;-)

Ställ en hurts under skrivbordet där du kan ha saker som nålar, saxar och annat som du vill ha ofta till hands.

Anslagstavla framför skrivbordet perfekt att nåla upp mönster, tygbitar och idéer som du jobbar med.

En eller två Expedit-hyllor från Ikea att ställa plastbackar med tyger i.

En klädstång på hjul (för att hänga upp dina projekt).

Satsa på en bäddsoffa, på så vis kan du själv utnyttja möbeln och sitta där och läsa syböcker- och tidningar.

När det gäller listerna skulle jag låta de förbli vita, och istället hänga upp stora taveldukar klädda med olika färgglada favorittyger. På så vis kan du lätt ändra känslan i rummet utan att behöva lägga ner alltför mycket tid och pengar om du tröttnar på färgglada lister i framtiden.

Familjen skogstokig sa...

Men hur ska jag möblera alltihop då? Allt det där får nog inte plats, är jag rädd.

Reena sa...

Jo, det tror jag faktiskt att det kan göra. Få plats alltså, men jag kan ju bara gå efter ritningen och det är naturligtvis svårare att se i verkligheten hur resultatet blir. Det beror ju också på vad du väljer för storlek på dina möbler.

Min tanke var att möbleringen tex kan se ut så här:

Om du ställer Expedit vid utrymmet vid fönstret upptill till vänster. Högst upp ställer du "skärbordet" (2,70) och den långa väggen till höger ställer du sybordet (2,60). Där någonstanns kanske du kan få plats med en liten klädställning eftersom både skrivbordet och skärbordet inte lär vara längre än 2 m vardera.

Nertill i rummet så kan du ställa in en liten soffa. Det finns ju rätt små bäddsoffor nu för tiden. Jag har själv en pytteliten bäddsoffa. :)Den kan du ställa mot 1,35 väggen tex under fönstret.

Då har du den nedre 2,70 väggen ledig fortfarande...där går det alltid att klämma in en till Expedithylla...tygförvaring kan man ju inte få för mycket av. Eller så kan du ha klädstången där istället.

Anonym sa...

Med planering och åter planering får man plats med mer än vad man tror. Mitt rum är knappa 10 kvm och jag har plats för rit/klippbord, rejäl maskinyta, bra tygförvaring och har ganska stor fri yta mitt på golvet där man kan lägga ut madrass om ngn skulle behöva sova över där.

Väggen vid fönstret skulle jag nyttja till att ställa arbetsbordet vid. Kanske 2 meter långt ungefär med anslagstavla på väggen till vä om fönstret (d v s arbetsbordet skjutet så mkt åt vä som möjligt. Mot kortväggen skulle jag placera ett rejält klipp/ritbord och utefter väggen bredvid dörren skulle jag se till att införskaffa en rejäl förvaring (expedit från IKEA kan vara ett bra val) till alla tyger och andra tillbehör. Då tror jag att du fortfarande skulle ha en ganska stor fri golvyta till övernattande gäster också.
Så här ordnade jag mitt syrum (skall dock ordna med ännu mer förvaring):
http://mari78.blogg.se/aelsklingsbarn/2009/january/operation-syrum-fortsattning-foljer.html

Familjen skogstokig sa...

Vadroligt med folk med ideer! Jag hoppas fler tycker till.
Expedit är jag lite skeptisk till, jag vill helst ha plastbackar med lock, och lådorna till expedit är ju utan lock. Detta både ur dammsynpunkt och av det faktim att ibland på vintern har mössen värmt sig mellan mitt trasmattelager jag har i samma hus, och det vill jag inte att de gör i tygerna.

Kaja har skickat ideer via mail. och hon gav det braa förslaget att ha snygga galgar hängande på väggen med färdiga och pågående projekt. Tar ingen plats när man inte använder, som en klädstång gör.

Charlotte sa...

Vad roligt att få inreda ett syrum.
Min tanke var att möblera så som älsklingsfrö beskriver men istället för expedit hyllor skulle jag ta skenor på väggen med hyllplan och genomskinliga plastbackar med lock. På så sätt kan man utnyttja hela väggen på både höjden och bredden och anpassa hyllplanen efter behov.
Istället för klädstång kunde man sätta upp en vajer på väggen att hänga galgar på, som denna:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60075295
Anslagstavlan skulle jag vilja ha över klippbordet för det är där jag står när jag funderar ut nya idéer. När man väl kommer till symaskinen är planen redan klar.
Nära symaskinen ska det finnas förvaring av trådrullar, nålar och annat smått. Jag har ett ställ med små plastlådor till för skruvar och liknande, köpt på clas ohlson, där jag förvarar knappar, nålar, storlekslappar och liknande.
Hoppas mina ideer kunde hjälpa till lite.