söndag 4 oktober 2009

Lite experimentbröd

Jag har försökt bemästra flera av Jan Hedhs recept ända sen i somras, med varierande resultat. För det mesta har jag fått till det okej, jag tycker nog att recepten innehåller lite för mycket mjöl för min smak, och hans Levain har jag testat flera gånge. Den är inte i närheten lika bra som denna, som är det absolut bästa bröd jag, men framförallt herr Skogstokig vet. Bloggen jag länkade till är ju förresten helt fantastisk också.

Nåväl, Jan Hedh var det. I hans bok Bröd finns ett recept som heter Olof Viktors ljusa bröd som jag testat, misslyckats med ett antal gånger, ändrat en hel del och nu idag så äntligen!!!

Jag har tyckt att det varit svårt att få till jästider och alltihop med ett heltidsarbetande liv, men nu har jag hittat en form som gör att jag kan få till det i alla fall. Här kommer det, det tar några dagar, men är väl värt väntan. Börja på onsdag kväll så har du varmt bröd till fredagsmiddagen.

Kväll 1
2 g jäst
150 g vatten
200 g vetemjöl
2 g salt

Lös upp jästen, blanda i mjölet. Kör med degkrokar tills det gått ihop sig ordentligt, tillsätt sedan saltet och kör en stund till, kanske 5 min totalt.
Ställ degen i kylen tills nästa kväll i en plastad bunke (eller i rumstemperatur 4-5 timmar)

Kväll 2, typ efter middagen

15 g jäst
500 g vatten
850-900 g vetemjöl
350 g surdeg-bäst blev det med 250 g vetesur, 100 g rågsur, men alla blandningar eller enbart det ena funkar också bra, bara den är ordentligt pigg.
degen från igår
15 g salt

Lös upp jästen, blanda allt utom saltet i assistent eller liknande i ca 10 min. Till sätt saltet och blanda 5-7 min till
Jäs degen i en oljad behållare-jag har en sånhär, den är jättebra, men en rejält tilltagen bunke blir nog också bra. ca 1,5 timme.

Kväll 2, sent
Stjälp upp degen och dela den försiktigt i tre delar som man sen viker ihop till ett lagom snyggt bröd. Man får vara riktigt försiktig, det är en rackarns lös deg, och man vill ju behålla alla bubblorna i den. Knåda inte!!!!!
Sen lägger jag bröden på ordentligt mjölade handdukar ovanpå en plåt eller bricka, dra upp handduken ordentligt mellan bröden-man vill inte att de ska fastna ihop. Ha gärna stöd på sidan om bröden under handduken, så jäser den uppåt istället för att flyta ut. Jag har gamla hushållspappersrullar som jag rullar i in resterande handduk, då blir det liksom en självlåsan
de mekanism. Sen in i kylen med handduk även ovanpå.

Efter jobbet, dag 3

Värm ugnen med en plåt inne, till 275 grader, jag har också en liten skål med vatten inne redan från början, då blir det ångigt och bra för bröden-vattnet hinner börja koka innan ugnen är varm.
Skjuts in i ugnen, jag vänder över dem från handduken till brödspade och sen in i ugnen. Man kan gärna ha dem hyfsat tätt ihop om de ser ut att vilja flyta ut.
Grädda 10 min, ta sen ut vattenskålen och vädra ugnen lite föratt sänka fuktigheten i ugnen. Sänk värmen några grader, till ca 240.
Grädda till 96 graders innertemp, jag sticker alltid i en stektermometer när bröden börjar se klara ut.
Ät. Mmmmm. På bilden finns även en foccaciavariant jag testade idag.


3 kommentarer:

Y sa...

ååhhh så gott det låter
o ser ut, förstås

Familjen skogstokig sa...

Tränar på kommenterandet ;-)?

Monica Therese sa...

Mmmm,så godt det ser ut!!