torsdag 18 juni 2009

Himla gott bröd

Igår var en dag med idel glada besked i det lilla huset, så det firades. Fjant ville ha "giftost" (mögelost) så det fick bli sallad med mathavre, vilda tomater, romansallad och Saint Agur. Också förståss ett av mina favoritbröd, som är rätt snabbakat. Från Jamie Oliver...känner mig lite nördig som gillar honom så mycket, men det är ju så god mat.

Marockanskt tunnbröd med kikärter

50 g jäst
30 g honung
drygt 6 dl vatten
1 kg vetemjöl special
1½ msk salt
1 msk kumminfrön, lätt stötta
1 msk korianderfrön, lätt stötta
1 brk kikärter, avrunna och mosade

1 Lös upp honungen och jästen i vattnet
2 blanda mjölet och jästvattnet och kör i degblandare i 8 min.
3 Tillsätt kryddor och salt.Kör 5 min till.
4 Blanda i kikärtorna
5 Jäs till dubbel storlek, ca 45 min
5 Knåda degen, och dela den i 10 lika delar. Kavla ut delarna till lite lagomt ojämna 1 cm tjocka bröd.
6 Grädda, antingen 4 min i 250grader direkt på ugnsgallret, eller som jag testade igår, på grillen. Det blev kanongott!

Allra godast är de förståss nygrillade, men några sekunder i mkron gör dem som nya även dagen efter. Kikärterna gör dem rätt så mättande. Grilltestet föll så väl ut att jag redan börjat fantisera om att gör dem i skogen, nån gång.

1 kommentar:

Monica Therese sa...

Åh,så godt det så ut =) Takk for oppskrift ;)