onsdag 28 januari 2009

Brödprojektet

Herr skogstokig deklarerade häromveckan att det är SKUMT med köpebröd som faktiskt inte möglar på tre veckor. Så nu skulle vi minsann baka brödet själva. Och i några veckor har vi gjort det. Mest jag, men även herrn, för det var ju faktiskt han som bestämde.... Jag är mest för lite tyngre bröd, och har inlett ett projekt med surdeg, jag har alltid velat lära mig hur man bakar med surdeg, och står en rågsurdegsgrund och bubblar ovanpå kylen. I morgon ska den bli deg, och på fredag bröd!
Herrn och Fjant är mer för lite tunnare sötare bröd, av typen skrädkakor eller Hönökaka, och därför har jag bakat detta mer än en gång.

Lisas kakor

30 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap, eller brödsirap
2 tsk salt
100 g rågsikt
670 g vetemjöl (special och vanligt brukar jag blanda lite, ca 50/50)

Smält smöret, värm vattnen till ca 37 grader. blanda ut jästen i degvätskan och rör sedan ner resten av ingredienserna. Jag brukar hälla i allt samtidigt, knåda med en slev till att börja med och sen ta handen. Och nu ska man knåda. Länge! Först är degen jättekladdig men efterhand som den arbetar ihop sig blir den smidig och fin och släpper mer och mer från fingrarna. Jag har börjat göra som Martin och knådar först ordentligt, och tillsätter saltet först på slutet.

Jäs degen övertäckt o 30-60 minuter

Dela i fyra delar, kavla ut centimetertjocka kakor på varsitt bakplåtspapper, nagga noggrant, eller dra ett par drag med en spetsig kruskavel.

Jäs minst 30 min till

Sätt ugnen på 275, med en plåt i mitten. När bröden är färdigjästa, skjutsa in dem en och en i ugnen med smörpapper och allt på den redan varma plåten. sänk värmen till 225. Grädda 5-6 min/kaka
Ät!

Det jag egentligen mest vill kunna baka är min barndoms mjukkakor, de där gudomliga kakorna som alla släktingarna bakade hemma i Överkalix. Detta kommer nära, men jag tror att det bara är vete i originalet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Surdegsbakning är superkul och gott blir det också!
Har du sett den här bloggen ? (Minns inte om vi diskuterat den tidigare)
http://paindemartin.blogspot.com/

Familjen skogstokig sa...

Jajjamen, den läser jag flitigt. Håller på att testar Turelimpan just nu. Grejen är väl mest att jag har nån sorts motstånd mot maskinknådat bröd, det känns liksom mer riktigt med handknådning, och surdegar verkar ju behöva llite mer knådning, så det blir tungt. Men jag får snygga överarmar :-)
Har du nåt särskilt bra surdegsbrödsrecept i bakfickan?
Och eftersom jag är som du, ska man hjälpa till med mat på träffen?

Anonym sa...

Men jösses, tänk om jag läste lite ordentligare innan jag kommenterar... *skäms*

Jag bakar rätt mycket Martinbröd, så de har du ju redan, ;-) men grövre bröd är han väl sådär på. Mitt bästa och enklaste är ett från Rosendals "Bröd & Marmelad". Har du den boken? annars mailar jag dig receptet!

Ni får hjälpa till när ni är här! Det ska bli kul att ses igen!

Unknown sa...

Oh, har du tittat i Jan Hedhs brödbok? Tror det är den min kompis har, den är fantastisk, allt ska jäsas i omgångar i flera dagar och vägas och knådas och mer eller mindre värkas fram men det är grymt goda bröd och inspirerande recept...