tisdag 11 augusti 2009

Semesterskola


Jag har ju tidigare bloggat om mjukkakor, och nu har jag lärt mig! Morfars svägerska Sonja är den obestritt bästa mjukkaksbakerskan i släkten, tillika världens snällaste, och hon hade kurs med mig. Nåt recept finns inte, utan alltihop görs på känsla, dessa mängderär exakt så som Sonja visade
Stor-Sonjas mjukkakor

1 l mjölk
50 g jäst
ca 7 cm av ett smörpaket
ca 2 dl sirap
Vetemjöl och rågsikt, 50/50
en rejäl nypa salt

Smält smöret tillsammans med sirapen, blanda i mjölken.
Lös upp jästen i vätskan
Blanda i mjöl, ca ett kilo, tills degen är så kladdig du vågar ha den. Du behöver bara knåda tillräckligt så att den går ihop sig, ca 3 minuter eller så. Degen ska inte vara lika fast som vanlig bröddeg eller vetedeg.
Jäs degen till minst dubbel storlek, ca en timme

Nu behöver du massor med plats, till de utbakade kakorna, rensa bänkar och bord och strö massor av mjöl

Sätt på ugnen på max, med en plåt nne. Skär av en bit deg, dela den till drygt deciliterstora bitar. Platta ut lite grann i rikligt med mjöl, kavla sedan till ca 5 mm tjock, avsluta med en naggekavel, det ska vara väl naggat. Gör likadant med hela degen, det blir ca 24 kakor. Lägg upp den för att jäsa utan bakduk på mjölad yta.

Langa in två kakor åt gången på den varma plåten med brödspade, grädda till de fått bra färg på undersidan, som på bilden ovan. Det brukar ta ca 6 minuter beroende på hur varm ugnen är.

Ätes med smör, varma. Eller ost. Frys in dem så fort du kan, och ta fram occh tina efter hand, de blir torra redan efter nån dag.

2 kommentarer:

Mrs.Bao 包 sa...

Hej!
Nu har jag äntligen gjort mjukkaka! Jättegott var det. Jag hade även i lite kummin som jag tycker är så gott i bröd. Jag måste dock fråga farmors gamla syster om hennes recept för det är bara sååååååå gott! En gång åt jag tills byxknappen flög!! helt sjukt gott.

Familjen skogstokig sa...

Den andra Sonja i släkten har alltid lite brödkryddor i degen, men jag gillar del bäst naturellt. Men gott är det! Ska nog göra en sats inom kort, det var längesen nu.