torsdag 24 november 2011

Ungefär som ett kinderägg

Inatt drömde jag om de här bullarna. Varför hade ingen kommit på att ha pepparkakskryddor i saffransdeg innan? Sen vaknade jag till en osedvanligt mörk och stökig novembermorgon, släpade iväg en jättearg Knodd till dagis, och satte mig framför en dator på jobbet. Hela dan, det gör jag aldrig i vanliga fall, så när eftermiddagen kom hade jag ohemula mängder spring i benen, vilket resulterade i att dessa bullar testade. Och ooooo vad bra det blev. Tre av mina favoritbakverk i ett, bullar, lussekatter och pepparkakor. Ungefär som ett Kinderägg, alltså.

Kinderäggsbullar med saffransdeg och pepparkaksfyllning

Deg;
700 g vetemjöl special
Visst kan man nästan se hur det doftade!
3 dl mjölk
1 1/4 dl socker
100 g smör (eller lite till)
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 msk hela men mortlade kardemummakärnor
30 blå jäst
1 g saffran

Fyllning
250 g smör (minst!!)
10 pepparkakor
2-4 msk pepparkakskryddor
1-2 dl socker

  • Blanda alla ingredienser till degen i en bunke, mjölken behöver inte värmas. Kör i degblandare på låg hastighet tills det blivit en riktigt smidig och elastisk deg. (15 minuter, minst) Låt vila i 30 minuter
  • Under tiden, gör fyllningen. Blanda smör, socker, krossade pepparkakor och pepparkakskryddor efter smak. Jag gjorde egen blandning efter detta recept, och det doftade fantastiskt av mortlandet i hela köket.
  • När degen vilat i 30 minuter, dela den i fyra delar, och kavla ut dentunt, tunt, bred sedan på ordentligt med smör/pepparkaks/sockerblandningen. Det är konstfel att vara sparsam här! Rulla ihop degen, och sträck den hela tiden så den blir ännu tunnare. Skär lagom stora bullar
  • Låt bullarna jäsa på plåt ca en timme. 
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker
  • Grädda i 230-250 °C i ca sex minuter, beroende på hur stora de är.
Det blev många, små och jättejättegoda

2 kommentarer:

Heimlaga sa...

Inovativt! Låter riktigt gott.

Y sa...

mmmmums