tisdag 22 november 2011

Frallor med havre och quinoa

Fjant har ju börjat förskoleklass, och på skolan har de utedag varje torsdag, vilket jag starkt gillar. Men utedag betyder matsäcksdag, och då måste det bakas. Kombinationen Fjants flera lösa tänder och sega surdegsbröd är sådär lyckad, vilket ikväll fick mig att experimentera ihop ett mjukare matsäcksbröd. 
Jag gillar havre/quinoagröt på morgonen, med den lite nötiga smaken, och den går faktiskt igen riktigt bra i detta brödet. Att koka gröt på grynen gör ju att de binder mer vätska, och att brödet då förhoppningsvis håller sig saftigt längre.

Frallor med havre och quinoa

2 dl Frebacos Havre och quinoaflingor+
3 dl vatten
25 g jäst
2 dl kallt vatten
600 g vetemjöl special
50 g linfrön
10-15 g salt

  • Kör havre/quinoaflingorna med 3 dl vatten i micron, eller koka på spise,  i ca 3 minuter till en vattnig gröt 
  • Blanda i 2 dl kallt vatten i gröten och lös sedan upp jästen i den nu ljumma blandningen. Den får inte vara skållhet, då dör jästsvamparna!!
  • Häll i mjöl och linfrön och arbeta riktigt ordentligt i degblandare, ca 10 minuter
  • Tillsätt saltet, blanda fem minuter till
  • Jäs till dubbel storlek, ca en timme
  • Baka ut lagom stora bullar, jäs igen, ca 30-45 minuter
  • Grädda ca 10 minuter på 225°

Inga kommentarer: