tisdag 30 december 2008

Nyårsmenyn del II

Huvudrätten är ett hopikok av diverse andra favoriter;
Hjortfilen bryner vi i stekpanna, gör sedan klart i ugnen med termometer till ca 65 grader, sen får den vila lite och blir ytterligare klar. Till det fräser jag hackat sidfläsk, shalottelök, äpple och kantareller till en god röra och serverar till.

Västerbottenspotatiskaka går att ha till allt och lite till, kall, varm, ljummen, på buffé, förbereda mm. Perfekt festmat med andra ord.
200 g färska champinjoner
10 stora potatisar
smör och olja
2 dl lagrad riven ost, helst Wästerbotten
Stött rosmarin, salt, peppar

1. Stek svampen i smör, i lagom små bitar2.Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Lägg
2 msk smör och 1msk olja i en stekpanna som klarar av (och ryms i) ugnen. Varva sedanpotatis, ost, svamp. Salta och peppra och strö rosmarin på varjepotatislager. Börja och sluta med ett potatislager, och längst upplägger man lite smör.
3. Stek kakan på en platta ngra minuter för att botten ska få färg,gratinera därefter i 200 grader ugn ca 30 min. Vänd upp på ettserveringsfat innan serveringen.

Det är originalreceptet, men vi brukar mest varva potatis, svamp av valfri sort och ost efter eget sinne. Sen kan man strunta i att steka botten eller stjälpa upp den. Och ta en ugnsform istället, bara kakan blir tillräckligt tjock. (3 cm, ungefär)

Sauterad kålblandning är återigen ett Jamie-recept, från ett avsnitt av Hemma hos Jamie, julspecial förra veckan.
Man tar en ordentlig mängd olika kålsorter, jag gillar grönkål, savoykål och rödkål som man blancherar, dvs kokar nästan färdigt, för att sedan steka dem i kryddsmör med massor av färska örter, sardeller och chilli.
Nu vill jag be om ursäkt för alla trist inlägg utan bilder, men jag sitter på en seeeg uppkoppling utan tillgång till min egna bilder. bättring utlovas.

Inga kommentarer: