onsdag 14 september 2011

Idag fyller en ängel år

Idag fyller min älskade mamma 60 år, men jag får fira henne på egen hand, för hon dog tidigare i år. På min födelsedag, faktiskt.
Min mamma var en fantastisk kvinna, så mycket av det som är jag är har jag fått ifrån henne.

Hon visade mig glädjen i matlagningen, inte genom instruktioner och recept, utan genom att hela tiden själv ha ett brinnande intresse för mat. I hennes kök var måltiden alltid viktig, ett tillfälle att sitta ner tillsammans, en chans att göra vardagen till lite fest. Hon trivdes bäst när hon var i rörelse,och tillsammans spenderade vi timmar i köket. Vi pysslade, fixade, funderade, smakade. Hennes sjukdom gjorde att hon tappade smaksinnet, men hon var ändå kvar där i köket med mig. Och nu är mitt kök alldeles tomt.

I hela mitt liv har min värld varit fylld av böcker. Det fanns alltid nya böcker att förlora sig i, och det fanns alltid plats för några till. Bokreakatalogen var en bibel varje år när den kom, vi satt och kryssade och valde och gick sedan med andakt och hämtade vårt paket, mamma och jag. Och nu är mina barns bokhylla halvfull, men böckerna från Momme har slutat komma.

Min obändiga vilja och envishet har jag både ärvt från henne och prövat henne hårt med. Det finns ingen som jag grälat med som med mamma. Verbala som vi är har vi haft evighetslånga argumentationer där vi försökt prata omkull varann, men vi blev alltid vänner till sist, jag fick alltid höra att hon älskade mig. Mammas sjukdom gjorde att hon fick svårt att prata, och vi kunde inte argumentera längre. Helt plötsligt så blev hon bara tyst när jag drog igång, helt plötsligt fanns inte min sparringpartner där, hon kunde bara säga nej eller ja om hon blev upprörd. Och då tystnade även jag. Men efteråt kunde hon fortfarande säga att hon älskade mig.

Trots alla ord, alla gräl, alla timmar i köket och alla telefonsamtal finns så mycket som aldrig blev sagt eller frågat eller gjort. Hur gör man får att klara av att komma ihåg alla saker som man ska göra som mamma? Hur ska jag kunne ge mina barn allt det hon gett mig? Hur ska jag veta vilka släktingar som bor var? Var finns receptet på fikonchutneyn och var är julduken som mormor broderade? Vem ska lyssna på allt mitt prat som aldrig tar slut?
Vi skulle firat i en villa i Italien med god mat och gott vin och gott prat. Det skulle bli min present till henne, det bestämde jag för flera år sedan. Vi hann inte dit. Nu ska jag ha en alldeles vanlig dag, med jobb, dagishämtning, simskola och trötta barn istället. Men sen, när lugnet lagt sig, ska jag tända alla ljusen i uterummet, öppna en flaska prosecco och lite ost eller salumi till. Och låtsas att det har varit en sensommardag i Italien fylld av strosande i gränder, cappuccino på uteserveringar och botaniserande bland charkdiskar och grönsaksaffärer. 

söndag 4 september 2011

Kött och potatis och sås


Kombon ovan känns i min värld rätt tråkig, men jag är gift med en karnivor av stora mått, så det är ju bara att gilla läget och försöka skoja till det så mycket man kan. Och just denna dagen för ett par veckor sedan lyckades jag jättebra!
Herrn fyllde år och önskade sig en redig köttbit-det blev biff från Stora Ekeby, som vanligt. Till detta Gjorde jag en ordentlig rödvinssås och så potatisen på bilden, och mitt bästa kryddsmör.

Pepparrots och Västerbottengratäng

1 kg potatis, skalad och skivad i centimetertjocka bitar
mjölk eller grädde
En rejäl bit pepparrot, riven
Västerbottensost, riven
smördegsark
Häll potatis och pepparrot i en stor gryta, häll mjölk/grädde över så det täcker , salta lätt. KOka upp och sjud en liten stund.

Klä en stor form alternativt små portionsformar med smördeg, plocka sedan upp potatisskivorna med hålslev ur mjölken och varva dem och riven ost ovanpå degen. Häll lite av såsen över på slutet och toppa med riven ost. In i ugnen, ca 200 grader och gratinera tills potatisen är mjuk.

Bästa kryddsmöret

Smör, helst rumsvarmt
hackad persilja
Riven Västerbottensost
Flingsalt.

Mixa alltihop. salta lite extra om du vill. Förförande gott till kött, eller på en god knäckebrödsbit 



Förälskelse


Min lilla (och jo, på riktigt lilla, hon var 147 cm över havet när hon var som längst) gick bort för en tid sedan, och vi har röjt ochdelat och sorterat hennes grejor. Många saker är det-mest köksattiraljer, och den här fantastiska lilla kastrullen föll på min lott. Ljusblått emaljerat gjutjärn från Kockums. Den ska fyllas med gräddiga kantarellsåser och mustiga rödvinsskyer eller möjligen köttbullar med gräddsås. Moderniteter såsom pastasåser passar liksom inte i en sån här raring

lördag 3 september 2011

Brödleverans

Ikväll är det ölprovning i hembygdsgården i vår lilla by. Per från Strömsholms brygghus kommer och berättar om deras ädla drycker. Till detta ska fantastiska Magnus och Lotta från Solskinet laga lite mat, och de ville ha med mitt bröd! Jag är faktiskt lite mallig. Valet föll på att baka ett bröd som heter Parisbröd, ur boken Enklare bröd. Inga krusiduller, bara rågsurdeg, mjöl, vatten och salt. Och väldigtväldigt gott. Lagom syrligt, bra rågsmak och håller sig bra i ett par dagar-rågbröd tenderar ju bli allra bäst efter ngn dags vila, inte ugnsvarma som bröd på vetemjöl.