torsdag 30 april 2009

Triss i byxor


Vi har ju ingen gräsmatta på halva tomten, bara en dammig lerjordsåker efter omgrävningen av trekammarbrunnen i höstas. Med två grävande grabbar blir det många smutsiga byxor, varje dag. Det är nästan omöjligt att hålla jämna steg med tvättmaskinen och nu har dessutom Fjant ränt i höjden massor, så han har nästan inga byxor ens till att börja med. Så jag fyllde på förrådet lite i går;

Mönster; Ottobre 3/2009:23, strl 110. Det är egentligen ett shortsmönster, men jag förlängde benen och satte en resårkanal längst ner.

Tyg; Kristella, från Jysk, faktiskt. Ett mjukt bomullstyg, lite grövre, som jag sytt meitaiselar av, har nästan fyra meter hemma, så jag chansade. Det funkade jättebra, enda problemet är väl att ljusblå inte direkt är sandlådebra färg. Stickningar i Olivgrön tråd.
Tid; 2,5 timme, allt gick precis som det skulle.

Detta var ett kanonmönster för byxor, det blir många varianter av denna byxan. Lagom lös och ledig, resår i midjan så det är lätt att ta av och på men ändå med lite detaljer så det ser lite arbetat ut. Men kanske ska jag göra en lite annorlunda linning nästa gång, och ett par med raka ben också. Och några shorts, som det egenligen är. Fjant blev förtjust.

Sen blev det två par muddisar åt Knodd också, han börjar få ont om mjuka byxor.

Mönster; Eget, men grunden är från Ottobre 4/2007;2.

Tyg; Petrol vinterrrotté från Hilco/Neanobelle, randig jogging inhandlad på symässan i mars. Mudd, orange och brun, från Hilco/Neanobelle

Tid; 1,5 timme för bägge, kanske.

Det är ju hemskt smidigt att fylla på med muddisar, det går så himla snabbt och smidigt, och jag förstår att många syr mest sånt. Men jag inåg igår när jag satt och grejade med stickningarna på Fjants byxor att jag gillar såna modeller bäst. Detaljer, egna små egenheter och sånt, det är nog min melodi, även om det är mer tidskrävande. Alla stickningarna fick mig doch bryskt att inse att det verkligen är spa-dags för min Pfaff, trådspänningen släpper med jämna mellanrum.

onsdag 29 april 2009

På begäran

receptet till nässelpeston

Ett rejält fång späda nässlor, ca 2 l
1,5 dl cashewnötter
olivolja
1-2 vitlöksklyftor
2 dl riven västerbottensost
salt och peppar.

  1. Förväll nässlorna ca4 min i lättsaltat vatten, häll av i ett durkslag
  2. Mixa nässlor, nötter och vitlök till en pesto
  3. blanda i olja till lagom konsistens
  4. Rör i osten
  5. Smaka av med salt, peppar och ev mer olja
KLart!

söndag 26 april 2009

Första maten från egen täppa

ungefär, i alla fall. På diverse bloggar har jag läst om Nässelpesto, och eftersom nässlorna gillar oss bestämde jag mig för att prova. Det blev jättegott, och det är ju förståss en viss känsla att äta nåt man tagit in från trädgårn, även om det är ett avskytt ogräs. Ogräs eller ej, men i denna tappningen är de rätt vackra.
Vi har haft en produktiv dag idag, med diverse jobbande i trädgårn i det som nästan kan kallas sommarvärme. Jag har grävt om jorden i drivbänken, det ska fyllas på med mer gödsel, och inspekterat hur grödorna överlevt vintern. Myntorna har redan tagit bra fart, likaså timjan och oregano. Alltihopa har delats, för att bättra på kryddbeståndet på dagis. Och såhär härligt, somriga ser barnhänder ut efter en hel dags lekande ute. Inte så illa, kan man tänka, men beaktar man att de faktiskt var den renaste dele på ungen blir ju perspektivet ett annat.

tisdag 21 april 2009

Lite mer frills tshirt

Sådärja, nu är nästa tshirt klar. Denna gången valde jagatt lägga till en applikation, och visst blev den cool? Jag gillar typsnittet, och att namnet inte sitter mitt på. Och jo, det är Fjant som är Joe.l
Mönster; Ottobre 1/2006:25 Strl 110. Testade ju det på förra tröjan, och det blev genast en favorit
Tyg; Campan, från Neanobelle, härlig grön/grön färg, och svart mudd från gömmorna. Svart velour på applikationen. Mudden var rätt styv och trist som ärmkantning, och till sånt är ju hilcos mycket trevligare.

Jag var lite trött när jag sydde igår, för jag fick sprätt en massa, men slutresultatet ble ju bra. På det stora hela kan man väl säga att nu har jag bekantat mig med ett bra grundmönster, och har en bra arbetsordning som är smidig, så nu kan Fjant få sin sommargarderob. Kanske ska jag dock byta ut ärmmuddarna mot en tvillingnålsfåll.

fredag 17 april 2009

Bröd, bröd, bröd och en föräldrafest


Vårt dagis har en jättebra tradition, man har pedagog- och föräldrafest varje år. Barnfri. Årets fest går av stapeln om en vecka, och inte helt förvånande har jag blivit matchef. På menyn står Bothamburgare med Lenasallad och flera såser och klassiska tillbehör. Jag har ägnat en av veckans dagar till att baka hamburgerbröd. Många, 115 stycken, närmare bestämt. På söndag ska det lagas burgare till bröden! Justja, det smet med två bovetelimpor också. Jag älskar dem, barnen hatar dem.

torsdag 16 april 2009

No frills t-shirt




Jag var bara tvungen att börja sy nåt, på en gång, men tog det lite piano, herrn är på affärsresa så tiden blir ju lite begränsad. En T-shirt rakt upp och ner, helt enkelt, Fjant har vuxit ur nästan hela sin garderob, så han måste få en uppdatering inför våren.
Mönster; Ottobre 1/2006:25 Strl 110. Satt som en smäck på Fjant, lagom i längd och bred.
Tyg; Singeljersey och orange mudd från gömmorna. Mudden är Hilco från Neanobelle, och jerseyn ursprungligen från Calletex, tror jag. Särkilt nöjd är jag också med tvätt och storlekslapparna jag och kompisen M beställt, måste bara köpa en bättre penna, också.

Äntligen!!!!!

Syrummet är klart. Eller klart, syfäigt, i alla fall, ännu saknas att måla ett fönsterfoder, en list och att få dit klippbordet(som herrn ska snickra ihop), två av de förvaringsskenor jag har inköpt och en anslagstavla (som jag ska snickra ihop).
Det bästa delen av rummet; En Broder-hylla från IKEA med Smartstorebackar från Hammarplast. En avlastningsyta mitt på att ha skärmattan på, och ställa burkar och boxar på när man letar saker i dem. Mycket smidigt att ha de nedersta backarna på hjul också, tycker Knodd, som gärna gör en liten koja under hyllan. Fördelen med plastbackarna är många; det dammar inte, det är insekts-och mussäkert (rummet ligger i ett hus på gården), man ser vad som är i dem, lätt att ta fram, och inte att förakta, Knodd och Fjantsäkert.
Det ganska lilla sybordet. Den lilla storleken beror dels på fönstret bredvid, dels på att jag vill hålla det som ett rent sybord, och inte ha nåt annat alls där, och nu får mina två maskiner perfekt plats där. Bonaden sydde min mormor åt mig när jag fick mitt flrsta egna rum vid två års ålder. På väggen hänger en magnetlist för sprättare, sax och lite annat pyssel samt en burk för ickemagnetiska saker. Två likadana lister kommer ovanför klippbordet sen.



Längs denna väggen kommer alltså det nedfällbara klipp/ritbordet, och anslagstavlan. Under fönstret har jag sedan ställt ett bord i Fjantstorlek och en back med leksaker-det köper en extra tid vid maskinerna! Jag har invigt rummet lite blygsamt, och det är verkligen underbart att ha ordentliga ytor. Hurra!!!

måndag 13 april 2009

Ekobytet

För att inviga mitt nästan färdiga syrum ska jag nu vara med i ett byte, och detta var ju alldeles extra roligt. Här kommer mina svar

Vad pysslar du med? Sy/ virka/ sticka/ annat?
Allra mest syr jag, framför allt kläder, mest till barn men en del till mig slinker emellan. Jag stickar och virkar en hel del i perioder men är helt värdelös på att slutföra mina projekt på den fronten-det går för långamt framåt, helt enkelt. Brodera avskyr jag. Innan jag fick barn pysslade jag en del med kalligrafi också.
Hur länge har du pysslat?
Jämt. Som liten var det garnbollar och virkning, sen blev det sömnad när jag kom upp i mellanstadieåldern, och det har hållit i sig. Allt går dock i perioder.
Har du barn? Vilken storlek?
2 st. Knodd strl 86 på längden men har tyngdlyftarlår, så 92 på bredden. Fjant en synnerligen exakt 110.
Vilken storlek har du själv?
38
Stilmässigt, vilket håll drar du åt? (70-tals retro/ vintageromantiskt/ stilrent ekologiskt?)
För mig själv, allt, men när nån sorts dröm om boho-chic som jag aldrig lyckas med. Gillar kjolar, sjalar, blusar. Eller jeans och en hoodie. Åt barnen retro eller stilrent.
Vilka färger och mönster gillar du? Vilka material?
Till mig, blått, rött, brunt. Jag ser död ut i lila. Gillar de flesta mönster utom 80tal a la färgstänk i neon. Till barnen grönt, orange, blå, brun, röd, gul, svart, grå. Det mesta utom det allra mest pastelliga.
Vad skulle du vilja lära dig sy/sticka/ virka? Vad fattas i din mönster/ kunskapssamling?
Bättre tålamod till stickningen, kan man byta till sig det? Jag har längelänge letat ett bra mönster på en tröja med raglanärm.
Vad föredrar du, thé eller kaffe?
Close call, men te, tror jag. Men då av den lite kraftigare sorten, inget som smakar en massa parfym. Även grönt eller örtte går bra, men rött gillar jag inte så mycket.
Könstraditionellt, unisex eller genusmedvetet?
De två senare. Har dock (sannolikt mest för att jag får tillfälle så sällan) en vurm för att sy klänningar.
Varför väljer du ekologiskt/ återvunnet hellre än nyproducerat?
PÅ pysselfronten är jag lite smådålig på det, faktiskt, så min tanke var att detta skulle bli en spark i baken. Fast i princip alla mina garner kommer från min farmors lager, förståss, och gardiner har jag ju bara ärvda, lakanen och dukarna likaså. Tygerna som återvinns har en helt annan käsla än de nya, de har en historia, och en mjukhet du aldrig kan få på annat sätt. Nåväl, jag tror i alla fall på den lilla ekonomin, att gynna det nära och det enkla. Vi köper allt vårt kött från en gård ett par kilometer härifrån, t.ex.

lördag 4 april 2009

Mat

Nu har matbloggandet legat nere, igen. Brödprojektet fortsätter med oförtruten kraft, och det har faktiskt inte kommit nåt köpt bröd över tröskeln än! Den absoluta favoriten hittills är Stureby Levain från Pain de Martin. Det har blivit riktigt, riktigt bra varje gång, ända tills idag, när det inte alls ville bli sådär luftigt och segt som det brukar. Jag vet egentligen inte alls varför, men det verkade inte vara nån riktig fart på Levainen. Nåväl, jag tänker försöka om nån dag igen.
Nästa bröd som planeras är ett fruktbröd från Jan Heds bok, med rågsurgeg, aprikoser nötter och russin.
Påsken bjuder på lite allt möjligt här i huset, faktiskt. För en gångs skull har vi inga långväga gäster, så vi planerar att mest pula lite i trädgårn och fixa klart syrummet. Maten blir lite enklare.

Ikväll har vi haft grannarna här, och då stod påskalammet på bordet, i form av den fantastiska Lustgårdens lammgryta. I korta drag kan gör man såhär;

1 Marinera lammstek skuren i grytbitar i olivolja, balsamvinäger, hela vitlöksklyftor, rosmarinkvistar, timjan och salvia. Ett, helst två dygn. Skaka påsen ibland.
2 Bryn köttet, häll på ½ flaska vitt vin, några teskedar Herbes de Provence, salt, peppar, några nya hela vitlöksklyftor (de från marinaden kastas) och lite kalvfond. Koka tills köttet är jättemört.
3 Häll i en burk Creme Fraiche och ordentligt med grädde, koka ihop. Smaka av med örter, salt, peppar och kalvfond.
4 Ca en kvart innan serveringen, koka upp igen, häll i en rejäl skvätt vin till, samt en burk goda kalamataoliver.
5 Servera med råris, bröd (såsen vill man inte lämna på tallriken, jag lovar) och gärna ugnsstekta polkabetor och morötter eller annat gott grönt.

Såsen blir helt magiskt god, dethar hänt att herrn i huset haft endast sås och ris med sig i matlådan till jobbet när allt kött tog slut.
Jag hade ingen bild på grytan, så det fick bli en på polkabetor istället. Det är ju verkligen en jätterolig grönsak!