onsdag 28 januari 2009

Brödprojektet

Herr skogstokig deklarerade häromveckan att det är SKUMT med köpebröd som faktiskt inte möglar på tre veckor. Så nu skulle vi minsann baka brödet själva. Och i några veckor har vi gjort det. Mest jag, men även herrn, för det var ju faktiskt han som bestämde.... Jag är mest för lite tyngre bröd, och har inlett ett projekt med surdeg, jag har alltid velat lära mig hur man bakar med surdeg, och står en rågsurdegsgrund och bubblar ovanpå kylen. I morgon ska den bli deg, och på fredag bröd!
Herrn och Fjant är mer för lite tunnare sötare bröd, av typen skrädkakor eller Hönökaka, och därför har jag bakat detta mer än en gång.

Lisas kakor

30 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap, eller brödsirap
2 tsk salt
100 g rågsikt
670 g vetemjöl (special och vanligt brukar jag blanda lite, ca 50/50)

Smält smöret, värm vattnen till ca 37 grader. blanda ut jästen i degvätskan och rör sedan ner resten av ingredienserna. Jag brukar hälla i allt samtidigt, knåda med en slev till att börja med och sen ta handen. Och nu ska man knåda. Länge! Först är degen jättekladdig men efterhand som den arbetar ihop sig blir den smidig och fin och släpper mer och mer från fingrarna. Jag har börjat göra som Martin och knådar först ordentligt, och tillsätter saltet först på slutet.

Jäs degen övertäckt o 30-60 minuter

Dela i fyra delar, kavla ut centimetertjocka kakor på varsitt bakplåtspapper, nagga noggrant, eller dra ett par drag med en spetsig kruskavel.

Jäs minst 30 min till

Sätt ugnen på 275, med en plåt i mitten. När bröden är färdigjästa, skjutsa in dem en och en i ugnen med smörpapper och allt på den redan varma plåten. sänk värmen till 225. Grädda 5-6 min/kaka
Ät!

Det jag egentligen mest vill kunna baka är min barndoms mjukkakor, de där gudomliga kakorna som alla släktingarna bakade hemma i Överkalix. Detta kommer nära, men jag tror att det bara är vete i originalet.

fredag 9 januari 2009

Mangold


Mangold är en favoritgrönsak, vi odlade ju det i vår drivbänk i somras, med strålande resultat. Lite av det(ganska mycket) förvällde vi och frös in, och idag åkte lite fram ur frysen till en kanongod lasagne, som är löjligt lättlagad.

  1. Blanda lika delar keso (en stor burk till en stor lasagneform) och riven lagrad ost, krydda med muskot.
  2. Varva sedan förvälld avrunnen mangold, kesoblandning och lasagneplattor
  3. Häll över tomatsås, jag använder oftast Bordellpastasås, ev utblandad med lite extra krossade tomater
  4. Avsluta med att hälla över 2-3 dl mjölk, och toppa med riven ost.
  5. Gratinera i 225 grader i 30-40 min
Om man inte har nån mangold kan man byta ut den mot hackad, fräst spenat.

torsdag 8 januari 2009

Den bästa skafferimaten!


Den absolut bästa maten "när man inte hunnit handla" är Bordellpasta, eller vår variant av den välkända Pasta puttanesca. Vi äter detta ofta, och har alltid ett par portioner i frysen, till matlåda, eller som bas till hemgjord pizza, det blir jättegott
Nån gång i tidernas begynnelse använde jag ett recept när jag lagade detta, men det finns inte kvar. Men ungefär såhär gör jag;

En jättestor sats (middag 3 pers, plus flera frysportioner)

Fyra röda lökar, hackade
2 brk sardeller
6 brk tomatkonserv, bäst blir det med hela plommontomater, men vanliga krossade funkar
2 brk svarta oliver delade
1 dl kapris
1 dl tomatpure
1-2 st peperoncino
olivolja

Hetta upp några rejäla skvättar olivolja och fräs sardellerna i den tills de nästan smält. Lägg i löken och fräs denna mjuk.
Tillsätt resten av ingredienserna, dela tomaterna lite om du använder hela. Låt puttra tills smakerna "gift sig", gärna mer än en halvtimme. Servera med god pasta, riven parmiggiano och hackad persilja.

onsdag 7 januari 2009

Nytt i köket


Vår stekpanna från Hackmann som vi fick förra året har inte alls hållit måttet, beläggningen är skör och det bränner fast hela tiden, så idag investerade vi en ny, traktörvarianten. Från Tefals Jamie Oliverserie. Jag har varit sugen länge, men varit lite snål, men nu slog vi till. 4,4 l, stor och hög kant. Inte ideal att steka ägg i kanske, men det kan man ju göra i gjutjärnspannan. Vi gör så mycket pasta och såser att dnna blir perfekt, tror jag. Jag har bara testat den en gång, men det verkar lovande.

torsdag 1 januari 2009

Nytt år i trädgården också


Nyåret har bjudit på kyla här hos oss, och vår trädgård är i dvala täckt av ett täcke av iskristaller.