tisdag 30 december 2008

Nyårsmenyn del II

Huvudrätten är ett hopikok av diverse andra favoriter;
Hjortfilen bryner vi i stekpanna, gör sedan klart i ugnen med termometer till ca 65 grader, sen får den vila lite och blir ytterligare klar. Till det fräser jag hackat sidfläsk, shalottelök, äpple och kantareller till en god röra och serverar till.

Västerbottenspotatiskaka går att ha till allt och lite till, kall, varm, ljummen, på buffé, förbereda mm. Perfekt festmat med andra ord.
200 g färska champinjoner
10 stora potatisar
smör och olja
2 dl lagrad riven ost, helst Wästerbotten
Stött rosmarin, salt, peppar

1. Stek svampen i smör, i lagom små bitar2.Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Lägg
2 msk smör och 1msk olja i en stekpanna som klarar av (och ryms i) ugnen. Varva sedanpotatis, ost, svamp. Salta och peppra och strö rosmarin på varjepotatislager. Börja och sluta med ett potatislager, och längst upplägger man lite smör.
3. Stek kakan på en platta ngra minuter för att botten ska få färg,gratinera därefter i 200 grader ugn ca 30 min. Vänd upp på ettserveringsfat innan serveringen.

Det är originalreceptet, men vi brukar mest varva potatis, svamp av valfri sort och ost efter eget sinne. Sen kan man strunta i att steka botten eller stjälpa upp den. Och ta en ugnsform istället, bara kakan blir tillräckligt tjock. (3 cm, ungefär)

Sauterad kålblandning är återigen ett Jamie-recept, från ett avsnitt av Hemma hos Jamie, julspecial förra veckan.
Man tar en ordentlig mängd olika kålsorter, jag gillar grönkål, savoykål och rödkål som man blancherar, dvs kokar nästan färdigt, för att sedan steka dem i kryddsmör med massor av färska örter, sardeller och chilli.
Nu vill jag be om ursäkt för alla trist inlägg utan bilder, men jag sitter på en seeeg uppkoppling utan tillgång till min egna bilder. bättring utlovas.

Nyårsmenyn, del I

Eftersom jag lagar maten är det inte helt utan Jamie Oliver-inspiration. Musslorna kommer från hans andra kokbok "Den nakne kockens återkomst" och är en gudomlig klassiker i vårt hus. Blåmusslor wokas i ingefära, chili, vitlök och citrongräs, sen späder man med kokosmjölk och limesaft, koriander över. mumma!!! Äts som förrätt med bröd eller varmrätt med ris. Måste nog posta ett recept här nån dag.

oj, det dammar!

Det är så längesen jag skrev att det dammar i blogghörnen, men en titt här, fick mig sugen på att matblogga igen. Sömnaden ligger i träda just nu, för det lilla huset i skogen är på väg att bli det ganska stora huset i skogen med hjälp av en övervåning och all kraft går till renovering just nu. Men i den allmänna renoveringsivern har jag börjar fixa iordning mitt syrum också, det blir ny vit färg på väggarn och mer bänkyta och förvaring. Jag tror att förvaringslösningen blir nåt liknande denna, från IKEA, med tygerna i plastbackar (mössen vill annars gärna mysa i dem) och gott om hyllor för andra lådor. Väggfast bänkskiva längs ena väggen, plus ett utfällbart klippbord i ståhöjd.



Mat, var det ja. Nyår är här snart, och därmed matlagning en masse. Vi har i vanlig ordning ett gäng hemma hos oss, och menyn ser ut som följer



Väldoftande musslor med kokosmjölk och koriander



Hjortfile med sidfläsk, äppel och kantarellkompott, västerbottenspotatiskaka, sauterad kålblandning och vitlökssås



Hjortronpannacotta med bubblande sås.