lördag 23 augusti 2008

Pride-kollektionen

Inspirerad av Europride i somras satt jag tänderna i regnbågstrikån frå S&S, och Kanintyget. Det började med tröjan till Knodd, som jag redan bloggat om här. Jag Blev så nöjd att jag gjorde en liknande till Fjant, och sen kalsonger till både pappa skogstokig och Fjant. Dessa har varit så populära att jag inte hunnit fota eller blogga dem än, men jag gillar dem, så jag ville ju få in dem till sist.Mönster; Två olika Ottobremönster på tröjorna, från 4/2007 tror jag det var, på Knodds tröja la jag till ett knappsprund, och på fjants ritade jag till påsydda ärmar-den var kortärmad från början. Kalsongmönstrena helt egenritade efter plagg från garderogen.
Tyg; Regnbgstyg från S&S, Kanintyg från jnydesign. Tyvärr håller regnbågstrikån inte toppkvalitet, och har börjat noppa sig lite i kallingarna, de är så vältvättade.
Tid; ??? MInns inte, men det gick fort. En timme per plagg, kanske?

söndag 17 augusti 2008

Sista dagen

på min föräldraledighet för denna gången. Projekten ligger dock på hög, Klädbytet är planerat, lite sytt och tyget kommit. Soffklädslarna jag ska sy på beställning får jag tyget till snart och de ska vara klara 20/9. (och jag är lite nervös för att sätta saxen i det, det kostar ju hur mycket som helst...) Så det återstår att se hur mycket tid jag får till allt. Mycket, hoppas jag ju...

tisdag 12 augusti 2008

Lite punkrocker, kanske


Hittade detta urcoola tyget på Symässan i våras, och nu när de lite stupiga jeansen i senaste Ottobre kom passade de utmärkt. Från sytråden har jag hört att de skulle vara rätt små, så jag tog till lite extra i sömsmånen och de blev kanonbra, precis lagon smala utan att vara obekväma. Sen la jag till knapphålsresår i linningen, det gör jag nästan jämt nu.

Mönster: Ottobre 4/2008:28, Guitar-jeansen strl 110 med lite extra sömsmån
Tyg: Ngn sorts mobull/syntetblandning jag hittade på symässan i våras. Kommer säkert noppa sig, men det håller så länge det håller. Mjukt och skönt är det i alla fall.
Tid: 3-4 timmar, allt gick rätt så smärtfritt och bra för en gångs skull!

söndag 10 augusti 2008

Mittpunktssladdret


Mittpunktssladder kallar min kompis M den del av magen som liksom blivit kvar efter graviditeterna. Synnerligen passande namn. För att råda bot på detta sladder vid festligare tillfälllen har jag sytt en korsett!


Mönster; Från samma kompis M, tack snälla! Mönstret är egentligen med bystkilar och balconette också, men mina monsteramningstuttar (70J, det ni!) trides bättre i en vanlig BH så jag kortade av den så att den slutar precis under bysten istället.
Tyg; Matt sidentyg samt lärft från Majkens tyg i Skellefteå. Rigileneskenor från S&S, Prym-öljetter från Bibbi, diverse band från Furulunds
Tid; Oj, ingen aning. Jaghar haft en sån respekt för projektet, jag klippte delarna för jättelänge sedan, harsedan haft dem liggande och klämt lite på dem innan jag satte tänderna i det, sydde lite, lät det ligga, ändrade lite, sydde lite och pausade lite. Såklart blev det färdig dagen innan bröllopet jag skrev om tidigare.

Jag är verkligen jättemallig för att jag rodde iland det här projektet, det kändes jätteavancerat och överkurs när jag började men nu är jag toknöjd. Den är dessutom rätt behaglig att ha på sig, och vilken figur man får! Men jag knyter inte så hårt förståss, deb största nyttan är nog att man automatiskt håller ryggen rak och inte blir en hösäck.

Ytterligare en bra spin-off från detta är att jag efter en massa testbankande av öljetter från S&S, och lika många misslyckanden faktiskt inte vågade försöka med dem i min fina korsett utan fick äntligen tummen ur och beställde ev Prymtång av Bibbi. Och jag är löjligt nöjd. Öljetterna blir så snygga, så lätt och så snabbt. Jag har inte testat med tryckknappar än, så recension av det kommer senare.

Bröllopsfin


Vi var på bröllop för ett par veckor sedan, i vackra Torsång utanför Borlänge, en kanontrevlig fest. Jag och S var toastmadamer och hade hejdlöst rolgt hela kvällen, och jag tror att resten av gästerna också hade det. Jag drog förståss med glädje på mig min Norrbottensdräkt från Kalix Älvdal till vigsel och middag, men när det var dags att svänga sina lurviga eftåt blev tre lager halvylle för svettigt. Så jag gav efter för min vurm för chiffong och klockade kjolar och hade den till en top i rynkad mörkgrå chiffong jag fyndade på rea. Kanske har jag inte riktigt kommit över min princessålder ännu i alla fall.

Mönster: Helt eget
Tyg : Chiffong jag hittat i stuvlådan på Tygvaruhuset i Veddesta, grå creppat polyester till foder från Furulunds.

Skördetid

Det har varit skralt på trädgårdsbloggarfronten, jag har mest prioriterat andra saker. Men det har vuxit så det knakar i odlingsbänken och tunnorna och nu är det skördedags. Squash har vi ju ätit nästan hela sommaren, det har gett hur mycket som helst. Nu börjar det se ut som en mindre invasion runt plantorna, för de är STORA. Goda med.Västeråsgurkorna har slagit kanonväl ut också, och jag la in sex stora burkar härom dagen, med egenodlad krondill till och med! I de lite mindre pallkragarna har vi odlat sallad, som vi varit helt självförsörjande på sedan juni, och spenat som vi ätit i mängder. Mangold har vi också haft i drivbänken, växer även den som ogräs. Det enda som inte verkar funka så bra är potatisexperimentet i lövkorgarna, sist vi kollade blev det bara några ynkliga knölar, men vi ska ge det ngn vecka till.

onsdag 6 augusti 2008

Kusinpaket

Vi var på en fjällvecka med släkten förra veckan-magisk sådan med strålande väder och bra turer. Kusinen M har ju fyllt två och hennes mamma önskade höstkläder. Sagt och gjort!
Mönster; Byxorna Frogz-jeansen från Ottobre 1/2008, strl 92 på bredden men 98 på längden. Jag la också till knappresår i midjan. Tröjan med raglanskärning Ottobre 1/2006:17 strl 92 på bredden, 98 på längden. M är lite smal av sig. Mössan helt egenritat mönster
Tyg: Tröja och mössa ribb som jag traderat till mig jeanstyget också det från Tradera, rätt tjockt och lite stretchigt.
Hela setet blev rätt snyggt, tycker jag själv, men eftersom kvicksilvret aldrig var under 25 under veckan vi tillbringade med M så vägrade hon prova, men det såg ut att passa.

Klädbytet v2.0

Lite uppdatering av mina svar

Ålder och kön på barnen:
Fjant, 3½. Storlek 110 huvudmått 54
Knodd 7 mån storlek 80 huvudmått 47
Bägge barnen hyfsat normalproportionerliga men storskallade.

Kläder som behövs:
Funktionellt, långärmat och långbent, särskilt till Knodd. Han äger ingen höstjacka heller.

Material, färger, mönster, återvinning och andra preferenser:
Tåliga saker, Fjant är jämt ute och Knodd håller just på att börja krypa. Mamma (och därmed med tvång barnen) gillar retrofärger men inte pastell, rosa gillas dock av både mor och Fjant. Grönt är en favorit just nu. Unisex och återvinning, jatack, så länge det är fräscha tyger! Mönster, javisst, men gillar inte för gulligt, typ nallar eller puh eller så.

tisdag 5 augusti 2008

Sådärja!

Nu är adresserna skickade för klädbytet 2.0, så det är bara att börja fundera! Det ska bli så kul, igen.